Bröd:
5 dl vatten 25 g torr eller färsk jäst 2 tsk salt 600 g (motsvarar 11 dl) vetemjöl special 2 msk socker 2 msk rapsoljaVitlökssmör till brödet:
30 g rumsvarmt smör 2 pressade vitlöksklyftor En nypa Salt Hackad persiljaGör så här vitlökssmör:
Sätt på ugnen 200 °CSmält smöret i en kastrull på medium värme, pressa i de två vitlöksklyftorna, lägg i den hackade persiljan, blanda. Smaka av med salt.
Ta av kastrullen från platan och ställ den åt sidan.
Ta fram brödet du har bakat och skär några skåror i brödet (skär inte igenom vitlökssås ska inte läcka ut) lägg brödet på bakplåt med bakplåtspapper.
Ta kastrullen med vitlökssmör och häll i skårorna du har skurit. Sätt in vitlöksbrödet i mitten i ugnen, i 5-7 min.
Ta ut, servera på en skärbräda och låt gästerna bryta en bit bröd, eller skär upp brödet i grövre skivor.
Du kan också skära upp skivor av brödet, rosta dem i ugnen, bre på vitlökssmör och servera direkt.
Brödet – Gör så här:
Värm vattnet så det är finger varmt. (37 grader) Om du har färsk jäst, häll i en dl av vattnet och jästen i en deg maskin och lös upp jästen innan du har i de torra ingredienserna (utom salt). Sedan fyller du på med resten av vattnet och oljan. Har du torrjäst, häll i alla torra ingredienser (utom salt) och blanda på lågt varvtal medan du häller över oljan och vattnet. Låt degen blandas på medelhögt varvtal i ca 10 minuter, häll i saltet och kör i ytterligare 30 sekunder.Låt jäsa under en handduk i ca 45 min (beroende på temperatur). Kortare tid ju varmare det är.
Sätt ugnen på 200 °C (210°C om du gör baguetter) Använd gärna varmluft med ånga. Om du inte har det kan du sätta en skål/form fylld med vatten på botten av ugnen.
Forma (med mjölade händer) degen till en limpa eller baguette på ett mjölat bakbord, knåda så lite som möjligt. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under en handduk i ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter (limpa) och ca 15 minuter (baguetter). Ta ut och låt svalna.